Vad är Sober October?

 

Många svenskar börjar året med en vit månad i januari. Det blir en hälsosam nystart efter alla festligheter runt jul och nyår. Men på senare år har konceptet “Sober October” (en alkoholfri månad i oktober) vuxit sig starkare. En trend som kommer från England och Australien. 

Uttrycket Sober October säger sig nästan självt. Det handlar om att ta en alkoholfri månad i oktober. Antingen för att spara ihop pengar till en god sak – eller för att ta hand om sig själv och leva lite hälsosammare. 

Att alkoholfria drycker ligger i tiden råder det igen tvekan om. Det syns inte minst på Systembolagets försäljning, där alkoholfritt vin och alkoholfri öl har skjutit i höjden.

 

Hur startade Sober October?

Sober October började som en kampanj för att samla in pengar till cancerforskning i Storbritannien. Men formuleringen spred sig och i Sverige har initiativet Sober October funnits sedan 2012. Den svenska kampanjen handlar om att reflektera och fundera kring vårt förhållande till alkohol och hur vi påverkas av de normer som finns i samhället. 

Tanken är att Sober October ska fungera som en snackis i fikarummet och inspirera oss till ett mer inkluderande förhållande till alkohol. Bakom kampanjen finns en ideell förening som (tillsammans med de företag och organisationer som ställer sig bakom den) vill främja ett hälsosammare liv och synliggöra de alkoholfria alternativ som finns.

 

Vilka fördelar med att ta en vit månad?

Men vad händer med kroppen när vi slutar att dricka alkohol? Faktum är att det finns flera fördelar med att ta en så kallad vit månad – både för din fysiska och psykiska hälsa. 

De allra viktigaste effekterna märks på det centrala nervsystemet. Många känner sig piggare, tänker klarare och sover bättre. Men det finns förstås ytterligare vinster.

Här kan du läsa mer om om vad som händer i kroppen – och vilka fördelar det finns med att ta en “vit månad”.

POSITIVT MED SOBER OCTOBER

  • Bättre sömn
  • En piggare hjärna – bättre fokus
  • Bättre levervärden
  • Din psykiska hälsa förbättras
  • Bra för blodtrycket
  • Din psykiska hälsa förbättras

HÖR AV DIG TILL OSS!
SPECIALISERAD PERSONAL INOM MISSBRUK OCH BEROENDE.
RING 011-540 70

HÖR AV DIG TILL OSS!
SPECIALISERAD PERSONAL INOM MISSBRUK OCH BEROENDE.
RING 011-540 70

Artiklar

Social distansering kan leda till ett ökat beroende

8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

Drogberoende och olika typer av behandling

Att vara medberoende - symptom och behandling

Läkemedelsberoende och tablettmissbruk ökar

Vad är Sober October? (Prova en alkoholfri månad)

Stress och utmattningssyndrom

Högpresterande egenföretagare löper större risk för alkoholberoende