8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

När någon utvecklar ett beroende blir även nära och kära drabbade. För att kunna ge kärlek och stöd till den som missbrukar är det viktigt att även anhöriga värnar om sin hälsa. Här är några tips som kan hjälpa dig på vägen.

Vem som helst kan drabbas av ett beroende, även inom ramen för funktionella familjer eller omgiven av kärleksfulla personer. Men för att familjemedlemmar, anhöriga och vänner ska kunna ge den kärlek det stöd som den beroende behöver för att bli frisk är det viktigt att de även värnar om sin egen hälsa.

För rådgivning och stöd kring våra tjänster, kontakta oss  via 020-20 20 75 eller anhorig@namndemansgarden.se

 

Här är 8 tips som kan hjälpa er på vägen.

1. Lär dig så mycket du kan om beroende

När en anhörig eller vän har drabbats av ett beroende är det lätt att känna känslor som hopplöshet och otillräcklighet, men även kanske ilska och bitterhet. Genom att lära sig så mycket som möjligt om vad ett beroende faktiskt innebär, och på vilket sätt det påverkar hjärnan – är ett stort kliv framåt taget för alla i närheten. Här kan du läsa om olika beroenden.

  • Få en förståelse för att det kan drabba vem som helst
  • Inse att det finns många sätt att bli fri från ett beroende

2. Skuld och skam är ingen hjälp på vägen

Många skäms för sitt beroende och hur det har påverkat alla personer i närheten. Självstigmatisering innebär att den drabbade tar till sig och accepterar omgivningens fördomar, något som kan leda till att man inte söker hjälp för sina problem på grund av skamkänslor. Men det ger framför allt även en negativ självbild. Ge kärlek i stället för att vara dömande. Våga prata öppet om problemet bland de närmaste. Genom att stötta varandra ökar ni även den beroendes chanser att bli frisk.

3. Våga be om hjälp – det finns stöd att få

Missbruk av alkohol eller droger är en sjukdom som påverkar vänner, familj och anhöriga på olika sätt. Du ser det antagligen som en självklarhet att du hjälper din närstående, men alla kan ibland behöva stöd och här kan samhället bidra på olika sätt. Skriv ned en lista och ta reda på vad du kan få hjälp med; städning, hämtning av barn eller annan avlastning? Här kan du läsa mer om att vara anhörig och medberoende. Vi har sammanställt ett test som kan ge dig en indikation om du är medberoende, klicka här för att komma till testet.

4. Prata av dig – dela med dig av dina känslor

Att få ventilera sina känslor har en läkande kraft och insikten om att du långt ifrån är ensam med ditt problem är viktigare än du kanske tror. Det finns en rad samtalsforum och diskussionsgrupper på nätet där du kan få tips och råd av personer i samma situation. Exempelvis Alkoholhjälpen har ett forum där anhöriga delar med sig av sina erfarenheter.

Känns din oro tung att bära mitt i natten kan du ringa Jourhavande Medmänniska. Medarbetarna på telefonjouren har avlagt tystnadslöfte och för ingenting vidare till myndigheter eller andra. De har heller ingen anmälningsplikt.

5. Rör på dig regelbundet – minska stressrelaterad ohälsa

Det finns inget som är lika effektivt mot stress som fysisk aktivitet. Alla kanske inte är förtjusta i hårda träningspass, men det behöver inte vara någon avancerad träning för att du ska märka skillnad. Är det svårt att komma igång så börja med att använda din vardag, ta trapporna, promenera till och från ställen, gör armböj med matkassarna. Förutom ett fysiskt välbefinnande så kan de psykologiska effekterna vara minst lika viktiga;

  • Bättre självkänsla,
  • Ökad känsla av kontroll.
  • Färre negativa tankar
  • Ökad närvarokänsla

Lästips: Träna bort den stressrelaterade ohälsan.

6. Fortsätt göra det som gör dig lycklig

Glöm inte bort dig själv utan fortsätt att varje dag försöka göra saker som gör dig lycklig och som ökar ditt välmående. Oavsett hur korta de stunderna är – se till att du ändå tar dem. Att ägna sig åt det du älskar kan sänka dina stressnivåer, något som gagnar alla. Det kan handla om sådant som:

  • En hobby
  • Läsa en bok
  • Leka med barn
  • Matlagning
  • Spela ett instrument
  • Gå ut med hunden
  • Pyssel i trädgården

7. Sov ordentligt – skapa sunda och smarta sömnrutiner

Oron för en anhörig med ett beroende kan oftast vara som störst under kvällarna och nätterna. En kronisk sömnbrist leder dock till högre nivåer av stress, ilska, nedstämdhet, irritation och mental utmattning – och detta kommer inte att hjälpa någon. Om du vågar bry dig om din egen hälsa och skapa smarta sömnrutiner mår även alla i din närhet bättre.

Här får du några tips för en bättre sömn.

8. Lär dig att hantera dina förväntningar – det är en lång resa

Att bli frisk från ett beroende kan vara en lång och stundtals krokig resa. Känslor av hopp och besvikelser kan avlösa varandra. Särskilt nedslående kan det vara om ett återfall inträffar, men det behöver inte betyda att allt hopp är ute. Risken för bakslag finns alltid med som en naturlig del av förändringsprocessen, och man bör räkna med att de kanske kommer. Försök att förutse de situationer som kan uppstå, och bestäm hur du ska agera då. Försök att hantera dina förväntningar – det kommer att hjälpa din anhörige.

Alla klienter som gör en behandling på The Drawing Room kan erbjuda anhörigstöd i form av en digital anhörigkurs till sina närstående, läs mer om våra olika program.

8 tips

  • Kunskap om beroende
  • Känn ingen skuld och skam
  • Våga be om hjälp
  • Dela med dig av dina känslor
  • Minska stressrelaterad ohälsa
  • Saker som gör dig lycklig
  • Sov ordentligt
  • Lär dig att hantera dina förväntningar

KONTAKTA OSS!

För rådgivning och stöd kring våra tjänster, ring 020-20 20 75 eller skicka ett email till anhorig@namndemansgarden.se.

Alla klienter som gör en behandling på The Drawing Room kan erbjuda anhörigstöd i form av en digital anhörigkurs till sina närstående.

Artiklar

Social distansering kan leda till ett ökat beroende

8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

Drogberoende och olika typer av behandling

Att vara medberoende - symptom och behandling

Läkemedelsberoende och tablettmissbruk ökar

Vad är Sober October? (Prova en alkoholfri månad)

Stress och utmattningssyndrom

Högpresterande egenföretagare löper större risk för alkoholberoende