Spelberoende och spelmissbruk

 

Idag möts vi av spelreklam överallt. På tv, i tidningen, i radio och podcasts. Allt för att vi ska spela mer. Och det gör vi. 2018 omsatte den svenska spelindustrin 23 miljarder (efter utbetalda vinster). Och på 10 år har antalet spelmissbrukare nästan fördubblats i Sverige (enligt siffror från Folkhälsomyndigheten).

Vad är spelberoende?

Ett spelberoende innebär att du inte längre kan kontrollera ditt spelande om pengar. Spelandet och jakten på pengar upptar stor del av tankeverksamheten vilket i sin tur påverkar allt från relationer till ekonomi och arbete. Spelberoende kallas även hasardspelsyndrom och räknas som ett psykiatriskt tillstånd på liknande sätt som alkohol- och narkotikaberoende. 

 

Hur många är spelberoende i Sverige?

Ungefär 45 000 svenskar är fast i ett spelmissbruk (enligt siffror från Folkhälsomyndigheten).  Det är nästan dubbelt så många som för 10 år sedan. Under de senaste åren har möjligheten att spela (framförallt online) och annonseringen för spel ökat lavinartat. 2018 gjorde spelbolagen reklam för 7,4 miljarder – vilket nästan är dubbelt så mycket som under 2016.

Tecken på spelberoende

Spelberoende och spelmissbruk har många liknande symtom som kemiska beroenden men har även sina speciella kännetecken. Ofta handlar problemen om pengar och många spelberoende blir sluga och utvecklar olika strategier för att få tag i pengar. Många spelberoende får ofta svårt att sova, blir lätt rastlösa, deprimerade och får ångest.

Varför blir man spelberoende?

Som med alla beroenden finns det inga enkla svar. Många med spelproblem berättar om kickarna som de får från att spela. Det handlar inte alltid om pengarna – utan det är kickarna som fungerar som en drog. För andra handlar spelandet om att stänga av och fly negativa känslor.

En del forskning tyder på att vissa människor är mer genetiskt lagda för att utveckla ett beroende. Dessa människor får helt enkelt en starkare ”kick” – eller belöningseffekt – när de spelar. Och beteenden som ger en stark belöning vill vi ägna oss åt igen. Och igen.

Spelberoende – hjälp och stöd

Men det finns hjälp att få om du lider av spelmissbruk. Från den 1 januari 2018 ingår spelberoende i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det betyder att kommuner och landsting ska erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar – på samma sätt som de hjälper personer med alkohol- eller drogproblem.

Men det finns också några saker du kan göra själv:

 • För det första bör du låta din anhöriga veta om ditt beroende, så att du kan få hjälp.
 • Acceptera att spelberoende är en livslång sjukdom och att dina problem inte handlar om pengar. Fokusera på att hantera sjukdomen istället för att jaga skulder. 
 • Lämna ifrån dig din ekonomi till någon nära dig, så att du inte kan fortsätta att spela.
 • Säg upp dina konton hos spelbolagen och spärra dig själv på www.spelpaus.se.
 • Sök hjälp.

Att vara anhörig till någon med spelberoende

Det är svårt att veta hur man ska bete sig om man lever nära någon med ett spelberoende. Här är några punkter som kan vara bra att tänka på:

 • Det är inte ditt fel att någon är spelmissbrukare.
 • Du är inte ansvarig för den som spelar. Men du har ett ansvar för din egen (och dina barns) hälsa och välmående.
 • Prata med den som spelar. Berätta lugnt och sakligt hur du känner, vad du tänker göra och att spel om pengar inte längre är okej.
 • Skydda din ekonomi. Försvåra för den som spelar att komma åt dina pengar.
 • Håll koll på brevlådan. Om det kommer ett brev från Kronofogdemyndigheten, kontakta dem omedelbart. Det går att få hjälp med skuldsanering.
 • Låna inte ut pengar. Inte ens när den som är spelberoende lovar att sluta efter att skulden är betald. Den spelberoende får själv ta ansvar för att betala tillbaka skulder.
 • Om du vill hjälpa till ekonomiskt. Då kan du hjälpa till med till exempel busskort, bensin, mat och kläder. Sätt en gräns för hur långt du kan tänka dig att gå för att hjälpa.
 • Acceptera ingen form av misshandel, vare sig fysisk eller psykisk.
 • Sök hjälp.

 

Behandling mot spelmissbruk och beroende

Det finns flera olika behandlingsformer för att behandla spelmissbruk. Nämndemansgårdens program för spelberoende är en evidensbaserad och strukturerad behandling baserad på MI (motiverande samtal), inslag av KBT och systemisk familjeterapi. Behandlingen är individuell och sträcker sig över tio veckor, med ett tillfälle i veckan.

Att göra sin behandling på ett behandlingshem som The Drawing Room ger dig utökade möjligheter att fokusera på ditt beroende och att bli frisk. Under en intensiv tid får du möjlighet att lära dig mycket om dig själv samtidigt som du träffar likasinnade. 

Spelberoende behandling på The Drawing Room.

Spelberoende behandling på Nämndemansgården.

 

Tecken på spelberoende

 • Tankarna går ofta på spel
 • Insatserna ökar parallellt med ökade förluster
 • Förlorade pengar ska vinnas tillbaka
 • Lånar pengar av familj och vänner
 • Ljuger om sitt spelande för familj och vänner

HÖR AV DIG TILL OSS!
SPECIALISERAD PERSONAL INOM MISSBRUK OCH BEROENDE.
RING 011-540 70

HÖR AV DIG TILL OSS!
SPECIALISERAD PERSONAL INOM MISSBRUK OCH BEROENDE.
RING 011-540 70

Artiklar

Social distansering kan leda till ett ökat beroende

8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

Drogberoende och olika typer av behandling

Att vara medberoende - symptom och behandling

Spelberoende och spelmissbruk

Läkemedelsberoende och tablettmissbruk ökar

Vad är Sober October? (Prova en alkoholfri månad)

Stress och utmattningssyndrom

10 tecken på alkoholmissbruk (och riskbruk)

Högpresterande egenföretagare löper större risk för alkoholberoende