10 tecken på alkoholmissbruk (och riskbruk)

 

Är du orolig för att du (eller någon du känner) dricker för mycket? Beroende på hur man räknar har mellan 10 och 30 procent av svenskarna ett så kallat riskbruk – vilket innebär att deras alkoholkonsumtion kan få skadliga fysiska, psykiska och sociala konsekvenser.

Vad är riskbruk?

Begreppet riskbruk är relativt nytt och definitionen skiljer sig även internationellt. I Sverige brukar vi definiera ett riskbruk vid mer än:

 • 14 standardglas per vecka för män
 • 9 standardglas per vecka för kvinnor

 

Ett standardglas innehåller 12 gram alkohol och motsvarar:

 • 33 centiliter starköl
 • 12 centiliter vin
 • 4 centiliter starksprit

Men förutom definitionen av riskbruk så finns det en rad andra symtom på en för hög alkoholkonsumtion. Vi tänkte lista några av de vanligaste tecknen på alkoholberoende här.

1. Du tänker mycket på alkohol

Dina tankar kretsar kring alkohol och du tänker ofta på nästa tillfälle då du ska dricka. Du känner dagligen ett starkt behov (eller till och med tvång) att dricka alkohol – och du hittar gärna anledningar till att dricka.

2. Du har humörsvängningar

Ditt humör pendlar mellan glad och nedstämd och minsta lilla motgång kan utlösa starka känsloyttringar. Humörsvängningar är ett av de tydligaste tecknen på missbruk – oavsett om det gäller alkohol, narkotika eller spelmissbruk.

3. Du har svårt att kontrollera din alkoholkonsumtion

Du är den som inte vill att festen ska ta slut, även om ni hade bestämt att ni bara skulle ta några öl. Du stannar längre än vad du hade räknat med och du dricker mer än vad du hade bestämt dig för från början.

4. Du är frånvarande på jobbet

Missbruk och beroende leder vanligtvis till ökad frånvaro på jobbet. Ofta på grund av dålig sömn, magsmärtor eller huvudvärk. Det kan handla om alltifrån sjukskrivningar (särskilt på måndagar eller efter ledigheter) till upprepade förseningar.

5. Du får en ökad toleransnivå

Du måste dricka mer alkohol än tidigare för att bli berusad. Förr i tiden räckte det med några öl eller en drink för att du skulle känna dig lite salongsberusad. Nu krävs det allt större mängder för att du ska känna av alkoholens effekter.

6. Du undviker sociala sammanhang

Det är inte ovanligt att människor med alkoholproblem undviker sociala sammanhang. Det kan handla om att du äter lunch för dig själv eller att du undviker personalfester, kompishänget, släktmiddagar eller liknande. Du dricker gärna ensam utan att berätta om det. Detta är ofta enklare för de som är egenföretagare.

7. Du fortsätter att dricka fast det får negativa konsekvenser

Du mår dåligt av ditt drickande. Trots det kan du inte sluta. Du använder alkoholen för att slippa tänka på dina problem och när du känner dig berusad mår du bra under kortare perioder.

8. Du får ekonomiska problem

En gemensam nämnare för alla typer av beroenden är att de kostar pengar. Om du märker att någon i din närhet börjar få ont om pengar och ofta ber om ett lån kan det ha att göra med någon form av beroende.

9. Du förlorar kontrollen

Vad hände igår? Det är inte ovanligt att du glömmer vad du har sagt och gjort. Minnesluckor eller blackouts är vanliga bland folk som dricker mycket. Minnesluckor är också ett tecken på att din hjärna har tagit skada av alkoholen.

10. Du får abstinens

Du mår dåligt när du inte dricker alkohol och du får abstinensbesvär i form av skakningar, illamående och/eller sömnsvårigheter.

Vill du ha hjälp?

Kontakta gärna oss för rådgivning. Här kan du läsa mer om våra behandlingar.

 

 

Externa länkar

C.A.N – ”Hur många dricker riskabelt?”

Tecken på missbruk/beroende

 • Tänker mycket på alkohol
 • Humörsvängningar
 • Dricker mer än du vill
 • Frånvarande på jobbet
 • Ökad toleransnivå
 • Isolerar dig
 • Negativa konsekvenser
 • Ekonomiska problem
 • Abstinens

HÖR AV DIG TILL OSS!
SPECIALISERAD PERSONAL INOM MISSBRUK OCH BEROENDE.
RING 011-540 70

HÖR AV DIG TILL OSS!
SPECIALISERAD PERSONAL INOM MISSBRUK OCH BEROENDE.
RING 011-540 70

Artiklar

Social distansering kan leda till ett ökat beroende

8 råd för anhöriga till alkoholister och missbrukare

Drogberoende och olika typer av behandling

Att vara medberoende - symptom och behandling

Läkemedelsberoende och tablettmissbruk ökar

Vad är Sober October? (Prova en alkoholfri månad)

Stress och utmattningssyndrom

10 tecken på alkoholmissbruk (och riskbruk)

Högpresterande egenföretagare löper större risk för alkoholberoende